Nagrada CROMA 2015

Dragutin Babić,

Rođen je 1936. U mestu Klada Donja, područje grada Senja.

Završetkom srednjoškolskog obrazovanja nalazi posao u preduzeću „3..Maj“ u Rijeci u kojem ostaje celi svoj radni vek do  ranog penzionisanja koje je nastalo zbog posledica nezgode na službenom putu.

U svom radnom veku  brzo je napredovao  pokazujući svoje organizatorske i inovatorske sposobnosti pa nakon nekoliko godina postaje osnivač i direktor preduzeća TIBO – 3.Maj u više mandata sve do penzije. Sve vreme svoga zaposlenja bavio se , koliko su to dopuštale radne obveze, inovacijama i konstruisanjem tehnologija i novih proizvoda koje su se implementirale u rad preduzeća.

Godine 1990. Zajedno s partnerima razmatra ideju o osnivanju preduzeća za proizvodnju urbane opreme, počev s kioscima, kontejnerima autobuskim čekaonicama,… Preduzeće je osnovano s ciljem zaposlenja članova porodice, nekoliko radnika i ostvarivanja boljih životnih uslova i standarda od postojećeg, a koji bi se zasnivao na ugradnji vlastitog znanja, sposobnosti i inovacija.
Inovacija postaje temelj razvoja i pozicioniranja na tržištu preduzeća Euromodul koje u svom programu nudi nekoliko stotina vlastitih proizvoda u koje je veliko iskustvo, znanje , sposobnosti ugradio Dragutin Babić. Inovacije su svakodnevno prisutne u radu preduzeća, a gosp. Babić je kao inovator putem preduzeća predao u zaštitu oko 30 modela.

Danas u značajnim godinama uspešno se bori sa sve bržim razvojem, novim tehnologijama, plasiranjem novih proizvoda i osiguravanjem novih tržišta za rad preduzeća. Na tim inženjera i kvalifikovanih radnika, preneo je i svakodnevno prenosi svoje iskustvo. 
Posao kojeg obavlja veseli ga, čini zadovoljstvo i daje energiju za rad što značajno doprinosi uspesima preduzeća.

Preduzeće Euromodul danas ima i firmu „ćerku“ u Novoj Pazovi sa sličnim brojem zaposlenih, istim programom, ali većim kapacitetom za proizvodnju do 15 kontejnerskih jedinica dnevno.
Oba preduzeća orijentisana su na izvoz, Euromodul Viškovo prema zapadu, a Euromodul Nova Pazova više prema istoku.

Nemoguće je odvojiti gosp. Babića i njegov život od preduzeća, jer njegove aktivnosti se odvijaju u zajedništvu, - inovacije – proizvodnja – potvrda uspešnosti ideje-