by NenadEM NenadEM

Projektovali smo, proizveli i montirli dve montažne javne sanitarije sa krovom na dve vode i kamenom fasadom za potrebe javne plaže Medina na ostrvu Krk. Montažni WC podeljen je na tri korisničke prostorije: ženki/ muški WC i prostorija za osobe sa invaliditetom prema DIN EU standardu.Sanitarije su izrađene po meri ( custom made) prema tehničkim zahtevima i specifikaciji poznatog klijenta.

Konstrukcija montažnog WC-a izrađena je od baznog tipa kontejnera EUROmodul EUROSTANDARD sa termoizolacijom izrađenom od poliuretan panela 60mm kao i  dodatno proizvedenim i ugrađenim krovom na dve vode sa pokrovom od lima u imitaciji crepa smeđe boje, olucima za odvod vode i fasadom od kamenih blokova Castel. Pod WC-a korisničkih prostora izrađen je od cementne iverice na koju su postavljene keramičke pločice prema izboru klijenta. Ulazna vrata proizvedena su od EUROmodul PREMIUM ALU profila u plavoj boji sa elektrobravama i žetonjermom za naplatu ulaza. Elektro i vodovodne instalacije izrađene su skriveno sa ugradnim – zidnim vodokotlićima.

Sa zadnje strane objekta nalazi se ulaz u prostoriju za presvlačenje beba opremljenu EUROmodul stolom i ulaz u prostor garderobe sa vešalicama za garderobu. Rasveta unutar WC korisničkih prostora pali se pomoću senzora pokreta što doprinosi uštedi energije.

U korisničkom prostoru za osobe sa invaliditetom, prema EU DIN standardu ugrađen je SOS panik taster za vanredne slučajeve odmah pored WC školjke. Sistem je opremljen spoljnom sirenom i signalnom rasvetom na fasadi objekta. Ventilacija objekta sprovedena je plafonski sa sistemom odvod i dovod svežeg vazduha.

Sanitarija je svojom konstrukcijom i zaštitom (čelični, cinčani i obojeni profili) prilagođena montiranju u neposrednoj blizini mora – na visokofrekventnu turističku plažu. Uz adekvatno održavanje procenjuje se rok trajanja tokom njenog korišćenja na 30-50 godina. Modularni objekti firme EUROmodul – kontejneri – mogu se adaptirati na raznim lokacijama u gradovima ili prirodi i montirati se u skladu sa terenom. Implementacija pravog kamena na fasadu sanitarnog objekta daje mu autohton vizuelni utisak, pa objekat izgleda upravo kao zidani objekat dok je mogućnost njegovog premeštanja i dalje po potrebi moguća.

Kako smo naveli, fasade objekta često prate lokacije gde se sanitarije postavljaju tako da smo često postavljali na primer fasadu od drveta – drvene oblice (kontinentalni predeli, nacionalni parkovi,šume itd), kamenu fasadu (primorje),sep fasadu, fasadu od HPL laminata, fasadu izrađenu od metalnih kaseta u boji po izboru, ili inoxu itd. Malo je toga što EUROmodul nije u mogućnosti da isporuči, ali često finansijska mogućnost investicija i budžet ograničava teoretske arhitektonske mogućnosti.